festival-pustolova-mate-svjetski_2017

Održan još jedan Festival pustolova „Mate Svjetski“

Osmišljen i proveden u ime, možda i najinteresantnijeg lika s ovih prostora i doajena hrvatskog pustolovstva Mate Šimunovića, održan je još jedan Festival pustolova „Mate Svjetski“.

Dvodnevna manifestacija okupila brojne posjetitelje koji su imali priliku uživati u zanimljivim pričama hrvatskih pustolova, na čelu s našim Stipom Božićom.
Prvu večer u Gradskom parku, Stipe Božić prikazao je kompilaciju svojih dokumentaraca o vlastitim pustolovinama, konkretno, o pustošima (pustinjama) svijeta koje je posjetio te je predstavio članove zanimljive ekipe okupljene pod nazivom „Vlaji na Himalaji“ koja se sprema na veliko putovanje i uspon na Himalaju. Ekspedicija ima i humanitarni karakter, jer je ranijim aktivnostima već prikupljen značajan novac za izgradnju kuće jednoj obitelji koja je bez iste ostala u velikom potrasu koji je pogodio Nepal.

Druga večer festivala održala se u prostorijama Društvenog doma na Stiljima. Pustolovi Damir Vujnovac, Goran Jović i Davor Rostuhar pričali su o svojim putovanjima i dogodovštinama te su okupljenima prezentirali foto-zapise s putovanja koje su maštu okupljenih odveli u neke druge svjetove. Također, tradicionalno je postavljena izložba fotografija koje je na svom putovanju dugom 19 godina fotoaparatom zabilježio Mate Svjetski te još jedna izložba fotografija s vrgorskim motivima u organizaciji kluba Foto Hrvatska, pod mentorstvom Sanje i Nikole Curića.

Sve pohvale za organizaciju Festivala i oživljavanje lika i djela našeg Mate Šimunovića Svjetskog. Veselimo se idućem izdanju!