SASTANAK STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE I POSTUPCI ZA STANOVNIŠTVO U SLUČAJU SNIJEGA I POLEDICE

Danas je održan sastanak i obavljene su konzultacije mjerodavnih službi uključenih u cijeli proces zaštite i spašavanja na području Grada Vrgorca kako bi se djelovalo u slučaju možebitne ugroze uslijed snježnih padalina i niskih temperatura.

Voditelj Stožera civilne zaštite Grada Vrgorca je zamjenik gradonačelnika Mile Herceg, a na sastanku su bili predstavnici MUP-a,HGSS-a,  DVD Vrgorac, Hitne službe, Gradske čistoće, Komunalnog i Crvenog križa. Nabavljeno je 4 tona soli za posipanje užeg gradskog centra, osposobljena gradska grtalica i posipač. Nabavljeno je 25 lopata za djelatnike Gradske čistoće i javnih radova. Dogovorena je pripravnost svih građevinskih firmi i mogućnost aktivacije građevinske mehanizacije.

Velike snježne oborine mogu za posljedicu imati prekid prometa što može izazvati kratkotrajni prekid opskrbe stanovništva s hranom, otežano pružanje zdravstvene pomoći, prekid rada u gospodarskim objektima zbog nemogućnosti dolaska radnika na posao te prekide u opskrbi električnom energijom.

Iz ovih razloga slijede naputci kako se ponašati u takvim uvjetima:

– Redovito čistite pločnike i pristupne puteve do svog objekta od snijega i poledice

– Zaštitite vodomjerno okno priručnim sredstvima poput stiropora, slame i sl.

– Ispustite vodu iz slavina u dvorištu i internih vodovodnih cijevi koje nisu na propisanoj dubini

– U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu.

– Također pripazite na vodomjere u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koje imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

– Ako led ne možete očistiti s pločnika, posipajte ga sipovinom

– Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom

– Budite oprezni kada hodate uza zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima

– Temeljito očistite snijeg i led sa svojeg vozila prije uključivanja u promet, uz obvezno korištenje zimske opreme na vozilu.

KONTAKTI ZA HITNE INTERVENCIJE:
DVD Vrgorac – 021/674 093
Komunalno d.o.o. – 021 674 377 (099/536 917)
Gradska čistoća d.o.o. – 097/794 5136
Hrvatska Elektroprivreda – 021/674 029
Hitna služba – 021/675-142
Crveni križ – 091/895 9068
Policija – 021/504-610