PREDSTAVLJENA APLIKACIJA “KUPUJ DOMAĆE”, U SKLOPU PROJEKTA “MISLI GLOBALNO, KUPUJ LOKALNO”

Aplikacija Kupuj domaće – OPG voće i povrće je rezultat rada na projektu Misli globalno, kupuj lokalno, kojeg smo u okviru Grada i našeg Poduzetničkog centra osmislili kako bi se potaknula prodaja poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača na nacionalnom tržištu.
Prvo smo izradili web stranicu s bazom podataka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njihovih proizvoda i raspoloživih količina, a potom i android aplikaciju, koja na jednostavan način, u samo tri koraka, povezuje proizvođače i krajnje korisnike. Tako se ostvaruje direktna povezanost kupca i poljoprivrednika, dok preprodavači i razne marže, koje čine poljoprivredniku njegov rad neisplativim, a krajnjem korisniku njegov proizvod preskupim, odlaze u povijest.
Nositelj projekta je vrgorski Poduzetnički centar koji je u ostvarenje projekta uložio oko 70 tisuća kuna, a usto će održavati sustav i pomagati poljoprivrednicima u korištenju aplikacije. Kako bi se domaći proizvodi bolje pozicionirali na tržištu, projekt se bez ikakvih problema može preslikati na razinu cijele Hrvatske te da je potrebno raditi i na podizanju svijesti o vrijednosti i kvaliteti naših proizvoda naspram uvoznih
Trgovački lanci, uz rijetke iznimke, na svojim policama nude uvozne jeftinije i manje kvalitetne proizvode, što dovodi do situacije da hrvatski proizvod ostane trunuti na zemlji ili se prodaje u bescjenje. Ovaj projekt nudi plasman domaćih proizvoda na domaće tržište pod boljim uvjetima, gdje hrvatski građani dobivaju kvalitetan proizvod iz naših polja po povoljnijoj cijeni, bez posredničkih marži. 


Poduzet ćemo i dodatne napore po pitanju marketinga i brendiranja domaćih proizvoda, kako bi se istaknula njihova kvaliteta i povećala razina dostupnosti.

Zahvaljujemo gospodinu Tomislavu Paneniću, predsjedniku saborskog odbora za poljoprivredu i gospodinu Anđelku Kataviću, pročelniku upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, što su svojim prisustvom uveličali predstavljanje našeg projekta.