PROJEKTNO UDRUŽIVANJE TZG VRGORAC i TZG PLOČE

 s ciljem razvoja outdoor i eno-gastro turizma na destinaciji

POLJE JEZERO – NAJVEĆE VINOGORJE  RH

 

            Grad Vrgorac, Grad Ploče i Općina Pojezerje geografski dijele lokalitet Vrgorskog polja (tzv. Polja Jezero) koje predstavlja jedinstven pejzažni i poljoprivredni resurs Dalmacije. Radi se o plodnom polju nastalom isušivanjem nekadašnjeg jezera na kojem se bilježi intenzivna poljoprivredna aktivnost, posebice u području vinogradarstva, ali i voćarstva. Ova zelena oaza dalmatinskog krša kroz koju vijuga rječica Matica danas je najveće vinogorje Republike Hrvatske s preko 10 milijuna trsova vinove loze i dom je jedinstvenim sortama poput Zlatarice Vrgorske, Medne, Trnka i Plavke jer upravo ovo polje mjesto je susreta mediteranske i kontinentalne klime čime su stvoreni izvrsni uvjeti za uzgoj vinove loze. No osim loze, na ukupno 2963 Ha, od čega se danas službeno obrađuje 2840 Ha, što čini čak 96 posto obrađene površine, u polju se još uzgajaju razne vrste mediteranskog voća poput breskvi, šljiva, lubenica, nektarina i čuvenih jagoda.

            Turistička valorizacija ovog vrijednog poljoprivrednog područja moguća je isključivo kroz održive oblike turizma, eno-gastro turizam, cikloturizam i ostale aktivnosti na otvorenom (koje su posebno atraktivne i poželjne u današnje vrijeme pandemije COVID-19), uz degustacije vina, likera, kao i ostalih domaćih proizvoda te organiziranje i posluživanje hrane u manjim grupama bilo u malim kušaonicama ili izravno u prirodi i vinogradima, čime se gostu pruža potpuni doživljaj destinacije u kojoj boravi, ali potencira i boravak u prirodi.

            S obzirom na veliku poljoprivrednu obrađenost, atraktivnosti ove lokacije doprinosi iznimna razvedenost i kvaliteta makadamskih poljskih puteva čime ova mikro destinacija posjeduje veliki potencijal za razvoj cikloturističke ponude i proizvoda: pejzažne i klimatološke osobine su posebno pogodne za razvoj trekking odnosno gravel biciklizma, a kako se geografski radi o lokalitetu koje spaja Vrgorac s Dolinom Neretve i Makarskim primorjem područje je iznimno povoljno kao odredište tzv. agencijskog cikloturizma odnosno kao jedno od odredišta cikloturista i agencijskih turista iz drugih obližnjih poznatih destinacija masovnog turizma koji su sve više u potrazi za dodatnih sadržajima u neposrednoj blizini.

            Upravo s ciljem daljnje turističke valorizacije ovog iznimno vrijednog prirodnog resursa Dalmacije, Grad Vrgorac, Grad Ploče i Općina Pojezerje koje administrativno dijele ovo područje početkom ožujka 2020. potpisale su Sporazum čime je pokrenut zajednički projekt razvoja lokaliteta Vrgorskog polja (Polje Jezero) u održivu mikro-cikloturističku destinaciju pod nazivom Polje Jezero.

            U želji planiranja daljnjih aktivnosti i projekata kojima bi se poticalo kreiranje turističkih sadržaja na brojnim poljoprivrednim gospodarstvima, osmišljavanju outdoor aktivnosti kao i provođenju zajedničke promidžbe, od nadležnoga Ministarstva turizma i sporta upravo smo zatražili službenu suglasnost za projektno udruživanje TZ grada Vrgorca i TZ grada Ploča s ciljem razvoja outdoor i eno-gastro turizma na zajedničkoj destinaciji Polje Jezero – najveće vinogorje RH.

 

PRIJEDLOG PROJEKTNOG UDRUŽIVANJA – poveznica na pdf oblik dokumenta