Ponovno smo zabiklili u srcu stare jezgre grada, na našem Gradskom korzu u Vrgorcu, mjestu koje pamti brojne Biklijade, fešte i zabave. Još od 1999. godine TZ grada Vrgorca i Grad Vrgorac njeguju uspomenu na ovo piće naših starih i upravo je ovom feštom čuva od zaborava. Hvala svima koji su svojim sudjelovanjem uveličali našu ovogodišnju pučku feštu. Hvala našim izvođačima:
MANDOLINSKI OREKSTAR VRGORAC I KUD-a METKOVIĆ
KUD DUSINA, DUSINA
KUD BOKOLJE – DOBROPOLJANA OTOK PAŠMAN
KUD SVETI IVAN KRSTITELJ GORICA
KUD KAMEN BUKOVICA
KUD LINĐO OŠLJE – STUPA IZ DUBROVAČKOG PRIMORJA
KUU PODBABLJE, PODBABLJE
GUSLAR VINKO ŠTRBIĆ, STABLINA, PLOČE
DREAM TEAM PRIJATELJI
dok se za muziku uživo pobrinula grupa NoA.
Hvala svim izlagačima koji su svojim domaćim proizvodima i rukotvorinama obogatili sajamsku ponudu naše ovogodišnje Biklijade. Posebno hvala udrugama koje su mišale biklu, a to su bili Zavičajno društvo “Veliki Godinj” udruga koja se zalaže i inicira izradu programa i projekata za obnavljanje i čuvanje izvorne baštine u zaseoku Veliki Godinj, miješali su biklu s mladim vinom iz Rašćana i domaćim kozjim mlijekom. Zatim SUH VRGORAC, naši vrijedni i aktivni umirovljenici mišali su svoju biklu uz domaću ponudu džemova i rukotvorina te Udruga vinara i vinogradara Grada Vrgorca koja je mišala biklu sa autohtonim sortama vina. Hvala i ostalim izlagačima! Sinoćnju sajamsku ponudu ukrasila je naša nezaobilazna i na svim gradskim feštama uvijek rado viđena UDRUGA OSMIJEH, zatim OPG MARIJA RADONIĆ s domaćim proizvodima, SOPG NIKLA KLARIĆ KUKUZ, SINJ sa fritulama i soparnikom, OPG JOŠKO GAŠPAR uz domaće voće i rukotvorine (pletene prtve, krtoli), zatim OPG VULETA s biokovskim medom i pripravcima od meda, ISPECI PA RECI sa friško pečenim fritulama, sinjskim uštipcima, arancinima, ušećerenim bademima gđa VESNA VUKOSAV sa rukotvorinama, njenim ručnim radom na temu čarolije jeseni, RIBA DRAŽIN PEPE FISH sa ribljim delicijama savršenima za zimnicu, gospodin JERKO PRGOMET, naš nezaobilazni dragi gost sa svojom uvijek prebogatom ponudom domaćih proizvoda, MIB PIVAC i gospodin JOŠKO PUŠIĆ majstori za rizanje pravog Dalmatinskog pršuta. Djecu su posebno razveselili gospodin NIKOLA AMZIĆ i gospođa KRISTINA MLIKOTIĆ sa kokicama, šećernom vunom, igračkama. Rado viđen gost bili su članovi DRUŠTVA PRIJATELJA VRGORSKE STARINE koji su na svom štandu predstavili svoja dosadašnja izdanja i najavili neka nova i buduće projekte. U knjizi “Stoljeća vrgorskog vina i pršuta” pisali su i o bikli i Biklijadi i njenim početcima.
Posebno veliko HVALA za naše kuhare, gastro štand na kojem su svoje umijeće pokazali “Ekipa Trklje Ploče” sa brujetom i rižotom od plodova mora, naši prijatelji iz Ploča nezaobilazni su mirisni štand svake naše fešte te im od srca zahvaljujemo! Zatim naši dragi planinari HPD VRGORAC koji su kuhali slasni planinarski fažol. Naši planinari do sada su se iskazali kao vrhunski organizatori i sinoć su se okupili te kuhali i skupljali donacije za svoj dalji rad, a veliko HVALA ide i SREDNJOJ ŠKOLI TINA UJEVIĆA! Što bi mi bez naših srednjoškolaca, a posebno njihovog ugostiteljskog i kuharskog dijela. Mladi budući veliki kuhari pod mentorstvom svojih profesora kuhali su tripice i pripremili razne slastice.
Sve naše posjetitelje, drage goste, izlagače i izvođače pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu gradonačelnik Grada Vrgorca Mile Herceg koji je zajedno s direktoricom TZ grada Vrgorca Željkom Opačak nazdravio bikom i tako svečano otvorio i ovogodišnju feštu.
Bilo je lipo, ugrijali smo se biklom, pismom i druženjem! Radujemo se susretu i sljedeće godine i fešti u čast lozi i kozi.
TZ Vrgorac