Ovogodišnjoj manifestaciji Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins Hrvatska se pridružuje 5. put.

Manifestaciju od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture prvog vikenda u lipnju kada se u cijeloj Europi za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji. Ovogodišnja tema je Glazba u vrtu. Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pozornosti na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora, ali i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije. Ovogodišnjom temom Glazba u vrtu naglasak će biti na zvukovima iz vrtova i parkova kao što su pjev ptica, glasanje ostalih životinja, žubor vode, šum vjetra, šuštanje biljaka, suvremene zvučne instalacije. U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom i Centrom za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te Konzervatorskim odjelom u Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi.

U okviru manifestacije „Susreti vrtova“ Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca i Konzervatorski odjel u Imotskom u suradnji s Dječjim vrtićem „Pčelica“ Vrgorac, Osnovnom školom „Vrgorac“ Vrgorca i Srednjom školom „Tina Ujevića“ Vrgorac održali su školu u prirodi, radionice pomoću zvučnih centara i edukativno predavanje o vrgorskom gradskom parku.

U sklopu programa „Slušam, tražim, učim zvukove parka“ održale su tri zasebne aktivnosti:

 1. OSLUŠKUJEM I SLIKAM ZVUK PARKA
  Aktivnost u suradnji s Dječjim vrtićem „Pčelica“ iz Vrgorca u kojoj su djeca nakon uvodne motivacijske priče o zvukovima, pomoću zvučnih centara poslušala zvukove parka: zvuk kiše, vjetra, šuštanja lišća, pjev ptica, zvuk cvrčka te nakon zvučnog podražaja raznim ponuđenim tehnikama likovno izraziti poslušani zvuk. Crteže, smo izložili u zajedničku likovnu izložbu istog naziva kao i aktivnost.
  2. ONOMATOPEAJ PARKA
  Aktivnost u suradnji s Osnovnom školom „Vrgorac“ . Održao se nastavni sat / škola u prirodi na kojem se obrađivalo stilsko izražajno sredstvo onomatopeja. Nakon motivacijske lirske pjesme, učenici su opisali zvukove te kroz timski rad lirski se izrazili napisanim stihovima obogaćenih onomatopejom zvukova parka.
  3. POUČNOM STAZOM SLUŠAM PARK
  Aktivnost u suradnji sa Srednjom školom „Tina Ujevića“ u Vrgorcu. Održala se edukativna šetnja stazama parka o povijesti parka, njegovom nastanku i vrijednosti koje baštinimo.