Prošlog vikenda Vrgorac je ispričao mitove i legende, živio u prošlosti upravo kroz prvi srednjovjekovni festival VrhGora.  U najzelenijoj oazi vrgorskog parka brojni posjetitelji su uživali u starim običajima, viteškim borbama, performansima s vatrom, predavanjima o stećcima i kultu Biokovo, a nije nedostajalo ni dobre spize. Od janjetine, odojka i gulaša do vina iz mješine, sve su to posjetitelji prvog srednjovjekovnog festivala mogli doživjeti upravo u Vrgorcu. Atraktivnom sadržaju i bogatom programu pridružili su se poznati etno glazbenici poput benda Veja, Su’vid i zvijezda festivala magična Nina Kraljić.

Ovom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u prošlost, kada su nastali brojni stećci, razni kultovi, planinske vile i legende koje se prenose s koljena na koljeno. Od atraktivnog sadržaja najviše pažnje je privukao srednjovjekovni sajam drvenih igračaka i narodne medicine, zatim sprave za mučenje, turniri u streličarstvu i vuči konopa, viteške bitke, te fire show performans u kasnijim noćnim satima. Najmlađi posjetitelji festivala najviše su se oduševili profesionalnom školom mačevanja. Cijeli prostor Parka 4. gardijske brigade Pauci u Vrgorcu pretvorio se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika“, izjavila je ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, Žana Pervan Odak.

Gotovo smo sigurni kako se više ovakvih sadržaja treba uvrstiti u turističku ponudu, te istaknuti važnost starih običaja i kultura koje su bile dio nekadašnje povijesti ovog podneblja. Do sljedeće godine za više informacija možete saznati na stranici VrhGora festvala i Centra za kulturu i baštinu grada Vrgorca.