𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥 𝐩𝐨𝐯𝐨𝐝𝐨𝐦 𝟏𝟎. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐞 𝐮 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐬𝐤𝐨𝐣 𝐮𝐧𝐢𝐣𝐢
U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, gradonačelnik Mile Herceg je pozvan kao sudionik panela pod nazivom « Kako graditi Europu – Lokalno ? », koji se održao u Zagrebu u Novinarskom domu (Perkovićeva 2).
Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” (BELC) europska je mreža lokalno izabranih političara koji je Europska komisija pokrenula radi promicanja europskih vrijednosti i politika na lokalnoj razini. Projekt lokalnim političarima omogućuje međusobnu suradnju i širenje informacija o Europi, a krajnji je cilj stvaranje istinske europske javne sfere. Uz gradonačelnika Hercega sudionici panela bili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, uz moderiranje voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andree Čović Vidović.
Gradonačelnik Herceg istaknuo je sljedeće projekte:
– Zaželi – projekt sufinanciran od strane Europske Unije, bitan za naš Grad. Od broja radnih mjesta za žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kao i zbog pomoći koja se pruža našim starijim i nemoćnim sugrađanima.
– Pčelicino novo ruho – Riječ je o projektu kojeg je provodio Dječji vrtić Pčelica Vrgorac u partnerstvu s Gradom Vrgorcem, a kojim su uvedene nove skupine produljenih boravaka u gradske vrtiće i time se roditeljima omogućilo ostvarivanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.
– Decentralizacija i demografija – Ulaganja u demografiju i mlade, ključ je uspjeha ostanka ljudi u manjim gradovima, a decentralizacija je sve manje prisutna u Hrvatskoj.
– Balans i jednakost života u Europskoj Uniji – Europu treba približiti običnom čovjeku, ali i Vrgorac Europi. Treba više ulagati u smanjenje razlika kako bi svi građani koji žive bilo gdje u Europskoj Uniji imali iste mogućnosti.
– Siguran promet – siguran grad – projekt koji pomaže građanima osjećati se sigurno u prometu, u svojoj okolini. Kamere su postavljene kroz cijeli grad i tako obuhvaćaju sve frekventne dijelove grada.
Dio je to konferencije pod krovnim nazivom
STANJE EUROPSKE UNIJE U 2023. – I POGLED U 2024.
Na samom početku svim sudionicima obratila se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
Predsjednica Europske komisije von der Leyen u svojem je govoru o stanju Unije 2023. na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 13. rujna iznijela glavne prioritete i vodeće inicijative za sljedeću godinu, nadovezujući se na uspjehe i postignuća Europske unije u proteklim godinama. To je posljednji govor u ovom zakonodavnom mandatu, uoči europskih izbora 2024. Prvi panel koji je otvorio konferenciju EUROPA 2024. IZ MEDIJSKE PERSPEKTIVE dotakla se medija I medijske situacije u Europi, a govorili su novinar Željko Trkanjec, Jutarnji list I novinarka Irena Frlan Gašparović, Telegram.
Što se tiče digitalizacije i novih medija panel koji je privukao pažnju bio je “EUROPA 2024. IZ DIGITALNE PERSPEKTIVE » na kojem su govorili influenceri Mateja Frajsberger i Tomislav Pancirov.