Poštovane sugrađanke i sugrađani

Svijet se suočava s ozbiljnom ugrozom uslijed pojavljivanja koronarnog virusa SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nam je pokazao koliko je ljudski život krhak i koliko je cijelo naše društvo ranjivo kad se nađe u nepreviđenim situacijama. Iako se ne treba prepuštati panici, mi kao društvo, dužni smo biti odgovorni i poduzeti sve mjere opreza kako bi se zaustavilo širenje virusa.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za zaštitu od koronavirusa (KLIK na poveznice):

 

PRAVILNO PRANJE RUKU

 

UPUTA ZA JAVNE PROSTORE

 

Preporuke za očuvanje zdravlja osobama životne dobi 60+ i osobama oboljelim od kroničnih bolesti 

 

Mjere zaštite od respiratornih infekcija uključujući i SARS-CoV-2 – osobe s kroničnim bolestima, te starije osobe

 

O virusu:

Coronavirusi su porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ‘kruna’. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No, od 2003. g. počeli su se pojavljivati novi coronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. g. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. g. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi coronavirus koji se pojavio u Kini.

 

Novi coronavirus is novi soj coronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 (“coronavirus disease”). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.

 

Simptomi infekcije
Prema dostupnim informacijama, infekcija novim coronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest.
Virus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama.

 

S toga, svi skupa imamo obvezu ponašati se odgovorno kako bi se spriječilo ili barem usporilo širenje virusa pa vas molimo da se pridržavate uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputa Stožera civilne zaštite.