JAVNI POZIV SVIM POLJOPRIVREDNICIMA ZA ISKAZ INTERESA ZA MOGUĆE OSNIVANJE AGROCENTRA ZA PROIZVODNJU, OTKUP I PRODAJU VOĆA I POVRĆA S PODRUČJA GRADA VRGORCA

Tijekom 2019. godine, pružili smo administrativnu i svu drugu potrebnu pomoć za osnivanje udruženja koja su pokrenula okupljanje naših poljoprivrednih proizvođača. S obzirom na stanje otkupa na tržištu, kao i stvaranje konkurentnosti u cijenama, odlučili smo maksimalno poduprijeti, pozvati sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače i pokrenuti mehanizme za osnivanje Agrocentra za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća s područja Grada Vrgorca.

 

Udruge su dokazale kako se naši poljoprivrednici mogu ujediniti i djelovati zajedničkim nastupom, a osnivanje zajedničkog Agrocentra za voće i povrće bio bi korak više te bitan iskorak prema sigurnijoj budućnosti i opstanku naše poljoprivrede.

 

Zajedno smo kreirali vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda, pokrenuli e-tržnicu kao mjesto jedinstvene poljoprivredne ponude našeg kraja, provodimo jedinstvene nabave sadnica jagoda, zajednički provodimo projekte klonske selekcije autohtonih sorti vinove loze, a pojedine udruge provode jedinstvene nabave ambalaže ili zajedničkih strojeva u radnim procesima. Vrijeme je da svi poljoprivrednici (ili barem veći dio njih) razmisle o zajedničkom nastupu na tržištu i prilagode se izazovima budućnosti koja zahtjeva kontrolirane uvjete distribucije i plasmana.

 

Agrocentar  za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća, zamišljamo kao zajednički projekt svih poljoprivrednika našeg kraja, a koji su članovi četiri poljoprivredne udruge s područja Vrgorca. U proteklim godinama obavili smo dosta razgovora te smo posjetili nekoliko sličnih organizacija koji su primjeri dobre prakse. Ako u iskazu interesa bude dovoljno zainteresiranih, očekuje nas veliki posao, ali posao koji na kraju daje vidljive rezultate.

 

Za osnivanje Agrocentra, kao jedinstvene pravne osobe koju će osnovati zainteresirani poljoprivrednici, spremni smo osigurati svu administrativnu, logističku i financijsku pomoć, u okvirima naših mogućnosti. U tom smjeru, napravili smo i idejno rješenje rekonstrukcije starog zadružnog doma u Draževitićima te možemo ustupiti pravo korištenja i građenja na duži period (naravno, postoje i druga moguća rješenja koja je moguće realizirati zajedničkim dogovorom). Krajnje je vrijeme za prilagodbu tržištu jer prolazi vrijeme raznih nakupaca i nekontroliranih uvjeta distribucije i plasmana.

 

Dragi naši poljoprivrednici, osnivanjem i radom ovakvog zajedničkog centra, otvaraju nam se mogućnosti korištenja bespovratnih sredstva za neophodne jedinstvene pakirnice, opremanje modernih proizvodnih linija nužnih za kalibraciju proizvoda te uređenje i opremanje zajedničkih skladišnih prostora.

 

Objavljujemo ovaj javni poziv jer želimo u startu vidjeti koliko je poljoprivrednika spremno sudjelovati u ovakvom projektu. S toga, molimo sve zainteresirane članove naših poljoprivrednih udruga da se jave na ovaj javni poziv koji predstavlja neobvezujući iskaz interesa za moguće suvlasništvo u zajedničkom Agrocentru za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća.

 

Ovaj poziv je neobvezujući, a svoju želju sudjelovanja u ovakvom  projektu možete izraziti slanjem maila na službeni mail Grada Vrgorca grad@vrgorac.hr ili kontaktom naše službe Odsjeka za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, – Denis Mihaljević, kontakt broj 099 490 6264.

 

Trajanje iskaza interesa ograničit ćemo do 20.4. 2020.godine. Nakon analize informacije,  spremni smo pomoći u daljnjim koracima koji trebaju definirati uvjeta i minimalna novčana sredstava po poljoprivredniku za zajednički temeljni kapital Agrocentra.